Image Map

woensdag 19 maart 2014

Bouwsteen 3: De puber in de groep

In het boek 'Het puberbrein binnestebuiten' kwam in een bepaald hoofdstuk naar voren door welke contacten pubers zich zoal laten beinvloeden. Hierbij speelden niet alleen familie en vrienden blijkbaar een grote rol, maar ook kenissen en andere leeftijdsgenoten. Waarbij vooral die laatste groep voor mij zo interessant lijkt. Ik ben zelf een blogger en weet er dus alles van om oppervlakkig contact te hebben met mensen via het internet die je eigenlijk niet of amper kent. Ook weet ik hoe goed het kan voelen om een complimentje te krijgen of leuk gevonden te worden door mensen van je eigen leeftijd, die niet eens zo dichtbij je staan. En natuurlijk hoe het voelt om af en toe een steek onderwater te krijgen, het gevoel te hebben dat je helemaal niet zo leuk bent en er al helemaal niet bij hoort.

Het zijn tegenwoordig niet meer die 10 familieleden op facebook waarvan je wilt dat ze jouw status liken. En nee, ook die 10 vriendinnen die je foto leuk vinden doen er eigenlijk niet meer zodanig toe. Dat zij jouw status en foto's liken dat is gewoon normaal. Nee, wat tegenwoordig veel belangrijker is voor de jeugd is dat er van die overige 400 oppervlakkige kennissen ook zo'n 30 mensen interesse tonen in wat jij op dat moment aan het doen bent. 

Je voelt hem al aankomen. Termen als 'socialbesitas' en 'fomo' vliegen zo direct de toonbank over als warme broodjes. Maar zonder enige vorm van gekkigheid, daar zit wel een kern van waarheid in. Waar pubers vroeger enkel de druk voelden om in de smaak te vallen bij hun leeftijdsgenoten op het schoolplein, voelen zij nu constant die druk om er bij te horen. Door bijvoorbeeld het plaatsen van een leuke selfie op instagram of een inspirerende quote op twitter. Kan het dan niet allemaal gewoon wat minder? Nee, want als je niet mee doet aan de hype, tja dan val je natuurlijk automatisch uit de boot. Althans, zo werkt het in de ogen van de pubers. 

Konden zij zich maar realiseren dat er veel meer tot de wereld behoort dan enkel het plaatsen van die coole selfie op instagram of die inspirerende quote op twitter!